Elk jaar bieden wij voor iedere geïnteresseerde een serie avonden aan ter verdieping van ons geloof. We nodigen externe deskundigen uit een inleiding te verzorgen over telkens een ander onderwerp. Deze avonden vinden plaats in de Titus Brandsma Gedachteniskapel, Nolensweg 10 te Dordrecht. Toegang is vrij. Ter bestrijding van de onkosten vragen wij een vrijwillige bijdrage.
De Goddelijke Komedie van Dante Alighieri (1265-1321) is een groots literair werk, dat tot het beroemdste allertijden gerekend mag worden. En dat is niet alleen om de intrigerende tocht door het hiernamaals, of om het betoverend dicht- en taalgebruik. De diepere laag roept op tot introspectie. Het wordt Komedie genoemd, omdat we gemakkelijk een potje van ons leven maken. Het is echter serieuze materie, om ons weer op de goede weg te zetten, richting dat onwankelbaar geluk waarnaar we allemaal verlangen. Om tot dat geluk te komen is evenwel eerst een ‘afdaling’ nodig. Dat is beeldtaal voor het langslopen van de duistere kanten van onze ziel. Met het eerste deel van de Komedie, de Hel, begeleidt Dante ons in die afdaling. We staan deze avond stil bij hoe het kwaad ontstaat, welke gezichten het kwaad heeft, hoe subtiel de grens is tussen goed en kwaad, en waarom we het niet zien. En we zoemen we in op het begrip ‘hel’. Dat doen we niet om angst aan te jagen, maar om inzicht te krijgen, om daarmee op weg te gaan. Deze weg vervolgen wij op andere avonden met lezingen over de boeken Louteringsberg en Hemel, respectievelijk over het proces van bevrijding en de groei naar het hoogste bewustzijn. N.B. De algemene inleiding op het totale werk en leven van Dante door Sandra Overdijk is te vinden op ons youtube-kanaal (klik hier).
De viering van de eucharistie is erop gericht tijd en ruimte te creëren waarin een ontmoeting tussen God en mens kan plaatsvinden. Of dat gebeurt, is niet vooraf te organiseren. Een ontmoeting tussen God en mens is altijd een geschenk, een genade. We spreken ook wel van een mysterie, een geheim. Heeft u dat geheim al mogen ervaren? Heb jij dit geschenk, deze genade al eens beleefd? Als het gaat om geheimen van ons geloof, bedoelen we niet geheimen die we voor ons moeten houden. Toch doen we dat vaak wel. We praten er maar weinig over. Liever gaan we in discussie over wat wel en niet mag en wat toch eigenlijk zou moeten. We leren over de geschiedenis en de theologie. Dat is belangrijk en waardevol, maar het blijft aan de buitenkant. Uiteindelijk gaat het in ons geloof om de ervaring, om wat we beleven in ons hart, in onze buik. Hoe wij God ontmoeten en ervaren, houden we vaak liever voor onszelf. Delen van het geheim, het raadsel, het wonder, de gift die we ervaren in een ontmoeting met God vinden we spannend. Dan voelen we schroom. Het voelt immers intiem en dat is het ook. Maar toch, de geheimen van ons geloof zijn om te delen! God zélf is om te delen, precies zoals Christus deed en wij geroepen zijn Hem na te volgen, elke keer als we samenkomen in zijn Naam. Ieder van ons. En niet alleen als we de mis vieren. Op deze avond gaan we het hebben over de binnenkant van de eucharistie. Hoe ervaren we deze? Wat beleven wij er aan? Annemieke de Jong-van Campen is mystagoog, gespecialiseerd in inwijding in de geheimen van het geloof. Ze is werkzaam als pastoraal werkster in de parochie Pax Christi te Woerden. We organiseren deze avond in het kader van ons themajaar over de eucharistie.