Preek 13e zondag in jaar B: Marc. 5, 21-43. Jezus, Bron van Leven.

1 juli 2018

Regelmatig komen bisschop en pastores bij elkaar. Na afloop praten we over vroeger, over iets grappigs, over de ditjes en datjes in de parochie, over onze idealen, over de wil iets van de kerk te maken, maar ook over dingen als het weer, over onze vakanties, de maaltijden, de gezondheid, de pillen en hun bijwerkingen, de doktersbezoeken en onderzoeken in het ziekenhuis. Of, zoals iemand eens gevat opmerkte: “Vroeger had je geen lichaam. Je leefde erin en ging eraan voorbij. Maar nu voel je de zwaarte ervan in je knieën, je heupen, je rug, je nieren, ogen en oren.” Bij menig oudere zal het tijdens gesprekken op verjaardagen of op de seniorensoos ook wel zo gaan. Maar jongeren hebben geheel andere onderwerpen! Die zullen het evangelie vast minder aantrekkelijk vinden, want wat moet je met die ene na de andere zieke die voorbij trekt en zich wanhopig tot Jezus wendt?

Verhalen over de gezondheidszorg, bezuinigingen, over vergoedingen voor een traplift of scootmobiel zijn bij de bakker dagelijkse kost. Je gezondheid is nu eenmaal belangrijk en we zijn bang om verder te moeten met ernstige beperkingen. Daarom zullen de kosten in de gezondheidszorg nog wel even stijgen! En of de verzekering nu wel of niet betaalt: we hebben er alles voor over! De aandacht voor een goede gezondheid is van alle tijden. Dus ook toen Marcus als missionaris rondtrok.

Een vrouw leed al twaalf jaar aan bloedverlies en volgens Joodse Bijbelse beleving huist de ziel in het bloed. Dus brengt bloedverlies je in het schemergebied van de dood en dat maakt onrein. Je wordt door niemand meer aangeraakt en al helemaal niet meer omhelst. Je mag de Tempel niet meer in, ook niet op feestdagen! Dus leefde deze vrouw al twaalf jaar in een isolement. Geen wonder dat ze daar vanaf wilde. Ze had bij alle kwakzalvers en geneesheren aangeklopt. Die hadden haar geruïneerd. En nu moest ze zich neerleggen bij haar eenzaamheid, bedelen om te overleven: overgeleverd aan de genade en ongenade van passanten.

En op dat moment kwam Jezus voorbij! Hij had haast, want Hij was op weg naar de baas van de synagoge. Diens dochtertje lag op sterven en men had dringend zijn hulp nodig. Het meisje was al twaalf jaar, dus in de puberteit. De overste dreigde haar te verliezen, de grootste nachtmerrie van een ouder overschaduwde hem. Hij moest haar beschermen. Ze rekende op haar vader en verwachtte van hem hulp en troost. Zou ze dan nooit een volwassen vrouw worden, nooit de moeder van zijn kleinkinderen? Hij werd verscheurd door het leven. Dit druiste zo in tegen de schoonheid van het leven! En liefde wil leven. God is ‘Leven’. Hoe kon hij met deze Bron van Leven contact maken? Toen dacht hij aan Jezus. Hij stuurde een bode en Jezus spoedde zich naar hem toe.

Onderweg zag de zieke vrouw Jezus aan haar voorbijgaan. Het was nu of nooit! Kon ze Hem maar even aanraken… Ze bukte zich voorover en raakte de zoom van zijn kleed aan. Dat zou Hij in het gedrang vast niet merken. Maar Hij merkte het wel en ze schrok. Zou Hij boos zijn omdat een onreine Hem had aangeraakt? Nu was Hij ook zelf onrein! Mocht Hij nu nog wel het huis van de overste van de synagoge binnengaan? Haar angst werd tenietgedaan. Jezus werd niet onrein, integendeel: zij genas! In het huis van de overste werd het meisje wakker toen Jezus binnenkwam. Dus zei Hij: “Geef haar maar te eten.” Zo probeert de evangelist Marcus duidelijk te maken dat wie zich met Jezus inlaat, de Bron van het Leven aanboort, dat wie liefheeft zonder aan zichzelf te denken, de weg van het Leven vindt, de weg die wij jarenlang samen zijn gegaan en die ik naar ik hoop – ook anderszins, tot in lengte van jaren – mag blijven voortduren. Amen.

Pastor Rob Winkelhuis, 1 juli 2018
Preek bij gelegenheid van mijn emeritaat

Preek 15e zondag in jaar B: Ef. 1, 3-14. Niet zwijgen, maar blijven vertellen!
15 juli 2018
Preek Hoogfeest Petrus en Paulus 2018. Hand. 12, 1-11.
29 juni 2018
Preek 10e zondag in jaar B: Gen. 3, 9-15. Kleine exegese over zonde en verlossing.
10 juni 2018
Preek Sacramentsdag 2018. Woord- en communieviering is géén eucharistie!
3 juni 2018
Preek Drievuldigheidszondag 2018. Pantheïsme en deïsme: de God die geen liefde is.
27 mei 2018
Preek Pinksteren 2018. Hand. 2, 1-11. “Alsof er een hevige wind opstak”.
20 mei 2018