Verandering

De parochie in Dordrecht heeft het afgelopen jaar veel veranderingen te verwerken gekregen. Op 1 januari 2011 werden twee parochies samengevoegd tot de O.L.V. van de Berg Karmelparochie. Met in het vooruitzicht op termijn een verdere fusie met de omliggende parochies.


Vanaf 1 januari 2012 is deze fusie een feit. We hebben één pastoraal team met als administrator pater N. Hofstede, pastor R.J.W. Winkelhuis (priester) en twee pastoraal werksters pastor T. Dam en pastor Desiree Bühler.
Maar daarnaast zijn we in Dordrecht genoodzaakt kerkgebouwen te sluiten.
Grote veranderingen. Zeker het sluiten van kerkgebouwen gaat ons allemaal niet in de koude kleren zitten. Veel mensen zijn nog niet eens gewend aan de sluiting van andere kerken in Dordrecht en krijgen er nu weer mee te maken.
Een kerkgebouw is ons dierbaar. We hebben daar letterlijk met elkaar en met God lief en leed gedeeld. Onder andere dopen, trouwen, uitvaren, de grote gebeurtenissen in ons leven. Maar daarnaast ook hebben we er elk jaar opnieuw Pasen gevierd, de opstanding van de Heer. Samen Stille Nacht gezonden in een donkere kerstnacht.
Allemaal herinneringen die voor ons verbonden zijn met het gebouw zelf.
Maar er is meer. We hebben al deze gebeurtenissen meegemaakt met de mensen die zich om ons heen in dat gebouw bevonden. Bij een uitvaart bijvoorbeeld zijn altijd weer mensen aanwezig die namens die geloofsgemeenschap om de rouwenden heen komen staan. Iets wat telkens op mij diepe indruk maakt. De gemeenschap van Christus die in lief en leed elkaars leven wil delen.
Het doet mij denken aan de liedtekst van "Door de wereld gaat een woord".

"Velen, die de moed begaf, blijven staan, of dwalen af.
Hunk'rend naar hun oude land. Reisgenoten, grijp hun hand."

Gods volk onderweg. Ons die de moed wel eens begeeft. Mensen die twijfelend blijven staan, afdwalen en hunkeren naar wat vroeger was.
Ons wordt gevraagd elkaar te dragen in geloof. In zowel tijden van bloei als ook in tijden van neergang en verdriet zijn wij Gods volk onderweg. We richten ons op de boodschap van het Evangelie en trekken met elkaar door de woestijn naar het beloofde land.

Pastor Desiree Buhler

 

scroll back to top