Pinksteren 2012

 Wat een feest(en). Mei en juni zijn de mooiste en feestelijkste maanden van het jaar, zeker voor ons  katholieken.We houden van feesten, gelegenheden om de bloemetjes buiten te
zetten.Maar het gaatom activiteiten die bedoeld zijn om afwisseling en verdieping
te geven aan het leven. Elk feest wil een opkikker zijn, geestelijk en lichamelijk.


Er zijn er genoeg om uit te kiezen: allereerst het pinksterfeest, daarna het Drie-eenheidsfeest, Sacramentsdag en feest van het Heilig Hart, met daarnaast altijd in juni de feesten van de H. Antonius (13), de geboorte van de H. Johannes de Doper (24) en het feest van Petrus en Paulus (29). Het ene feest wordt vooral in Italië gevierd, een ander vooral in Frankrijk en weer een derde in Brabant en Limburg. In Dordrecht hebben we ook nog de jaarlijkse kermis en de avondvierdaagse; omdat het lekker lang licht is ‘s avonds hebben we, voordat we uitvliegen voor vakantie, in juli en augustus, eerst nog samen vooral in de avond wat feestelijke activiteiten. Neem daarbij de verjaardagen en jubilea in familiekring, moeder- en vaderdag en ook nog het EK voetbal, dan is er echt genoeg om je hart op te halen.

 

Onze liturgische feesten zijn bedoeld voor iedereen en worden gevierd in de hele Kerk.

Een feest heeft altijd een component van onderbreking en verdieping. We zijn mensen die het druk hebben, meestal doen we wat we moeten doen, we doen het samen dag in dag uit. Een feest wil ons uit de sleur halen van het alledaagse en onze aandacht op iets of iemand specifiek richten om ons te inspireren en te verrijken.

Zo b.v. Pinksteren, het feest van de Heilige Geest die 50 dagen na de Verrijzenis van Jezus over de apostelen kwam, en toen het begin van de Kerk inluidde. Onze kleine of grote geloofsgemeenschap, waarin we ons thuis weten, heeft haar oorsprong in het Pinksterfeest. De Geest van Jezus kwam tot leven in die eerste gemeenschap van apostelen samen met Maria, en van daar uit is het over de hele wereld gegaan. Pinksteren is de stichtingsdag van onze kerk, een verjaardag voor ons allemaal. We denken op die dag na over de rol van de H. Geest en we bidden dat die zelfde Geest ons mag leiden en begeesteren, om door te gaan te leven vanuit die geest van Jezus Christus en daarvan te getuigen naar anderen in de wereld om ons heen. Het oorspronkelijke elan wil een nieuw begin maken. Met Pinksteren hebben we twee dagen onderbreking van het gewone, en doen we, organiseren we, eten en drinken we iets speciaals, want het is het feest van Pinksteren. Bij het spirituele hoort ook het materiële en hopelijk kunnen we dan aan het eind van de pinksterdagen allemaal zeggen: wat een feest!

 

p. N. Hofstede

scroll back to top