Vastennacht Alblasserwaard-West 2017

Zaterdag 1 April vond de vastennacht plaats in de kerk in Sliedrecht, we mochten daarbij ook AnneRoos en Ria van het Vastenaktieproject verwelkomen. Deze avond en nacht begon met Bengaals hapjes van de hand van Ria. Daarna een Bengaalse maaltijd van de hand van Lisette met de traditionele Bengaalse Daal, Aloo gobi en verschillende curry’s met rijst. De sfeer was goed, het eten heerlijk, aan de tafeltjes met mensen die elkaar relatief minder kenden ontstonden leuke gesprekken en werd er nogmaals voor elkaar opgeschept. Als toetje was er heerlijke rijstepap van Jarka met Bengaalse Mistys. Iedereen was het er over eens dat we heerlijk gegeten hadden toen we naar de kerk liepen voor de Eucharistieviering. Na de viering was er koffie en kon iedereen langs de tafel van Ria en AnneRoos lopen om daar leuke zelfgemaakte dingen aan te schaffen ten bate van het Vastenaktie project. Na de koffie ging de groep uiteen, in een ongedwongen sfeer baande iedereen zich een weg door de activiteiten die geboden werden, ook de kerkgangers sloten zich aan. In de kerk werd er door Ria een presentatie gegeven over het Vastenaktieproject in Bangladesh, er kwam ook inbreng en herkenning uit de zaal, over de spalken en de fysiotherapie.

AnneRoos had haar spelmateriaal uitgestald om te demonsteren hoe men in Bangladesh de kinderen probeert uit te dagen. Ondertussen werd er in het zaaltje hard gewerkt, het doel was met elkaar een ‘’voelkleed’’ te maken om de tastzin van de gehandicapte kinderen te prikkelen. Op de tafels waren de naaispullen uitgestald, van knopen en lintjes tot schuursponsjes en haaknaalden. Iedereen kreeg een felgekleurd lapje en er werd in opperste concentratie gewerkt. Er sloot ook een man aan bij dit gezellige knutselclubje, hij naaide ijverig verschillende maten knopen op zijn lapje, lekker stevig, anders kwamen de knopen te snel los :). Verschillende dames haakten piepkleine visjes of bloemetjes die vervolgens weer hun weg vonden naar de lapjes van anderen. Het was een kleurrijke boel. Ria en AnneRoos kwamen ook even kijken en verheugden zich al op het werken met deze voelmaterialen met de kinderen in Bangladesh. Het knutselclubje gunde zich nauwelijks tijd voor een hapje en drankje maar moesten er uiteindelijk toch een einde aan ‘m(h)aken’ om de ‘’pelgrimstocht” naar Papendrecht aan te vangen. Onder het kaarslicht van onze lantaarns liepen we de kronkelige wegen in de nacht richting de kerk aldaar, onderweg werd en gepraat en gezongen, ”we zijn samen onderweg”. In de kapel in de kerk in Papendrecht sloten we de Vastennacht af met gebed en mediatie rond de liedtekst “There is a crack in everything, that’s where the light gets in”. Tijdens de soep concludeerden de deelnemers dat het een mooie nacht was geweest, en de liedtekst zong nog lang na in onze slaap…

Op deze plaats ook een hartelijk dank aan Ria, AnneRoos en hun vriendin, dank voor jullie aanwezigheid, jullie meegebrachte spullen en lekkere hapjes en jullie enthousiasme om alles te willen vertellen. We wensen jullie heel veel succes met jullie project en hopen dat onze Vastenactie daar een mooie bijdrage aan kan leveren.

 

 

Hierbij het resultaat van de creatieve sessie tijdens de Vastennacht:

Tijdens de Vastennacht zijn er door een groep creatievelingen lapjes stof bewerkt met allerlei ‘’voel’’materialen, om hiermee de tastzin van de gehandicapte kinderen in Bangladesh te stimuleren. Naderhand zijn deze lapjes verwerkt tot 4 kleden: 3 wat kleinere kleden die om het blad van een rolstoel heen passen. En 1 groter kleed voor gebruik op de grond of op tafel. AnneRose en Ria zijn enorm blij met het resultaat en zullen de kleden meenemen naar het dagbehandelingscentrum de volgende keer dat ze afreizen naar Bangladesh.

 

Foto's: Linda Loeve

 

scroll back to top