Moderne monstrans “De Kus” dingt mee naar publieksprijs

Traditiegetrouw staat op 2e Pinksterdag heel Schoonhoven in het teken van het goud- en zilversmeden.
‘De Zilverstad’ staat dan vol met kraampjes waar demonstraties gegeven worden en waar allerlei sieraden, objecten en halfedelstenen te koop worden aangeboden.

De Zilvervakschool geeft informatie over de enige erkende opleiding in Nederland die opleidt tot goudsmid. Deze happening trekt jaarlijks meer dan 20.000 bezoekers.
In de Hoge Vierschaar onder het stadhuis van Schoonhoven (Stadhuisstraat 1), wordt de Silver Challenge Schoonhoven gehouden. Hier worden werkstukken tentoongesteld die allemaal met het ambacht goud- en zilversmeden verbonden zijn. Deze kunnen door het publiek beoordeeld worden. Aan het eind van de dag, die om 10.00 uur begint en tot 17.00 uur duurt, wordt de prijswinnaar bekendgemaakt.
Anna Kalkman - lid van de Heilige Theresia van Avilaparochie - is een van de deelnemers die meedingt naar de Publieksprijs. Dit doet zij met een moderne zilveren monstrans, die de titel draagt: De Kus.
Deze naam heeft hij gekregen omdat hij de Latijnse tekst draagt waarmee het Bijbelse Hooglied begint: ‘Overstelp mij met de kussen van je mond’ (Hooglied 1:2). Hiermee legt de monstrans een verband tussen de (menselijke) liefde van bruid en bruidegom naar de liefde tussen God en de mens (in de bruidsmystiek). In een monstrans wordt een geconsacreerde hostie bewaard die gebruikt wordt ter aanbidding.
Anna is een echte laatbloeier in het edelsmid vak. Zij heeft jarenlang cursussen gevolgd op het gebied van goud- en zilversmeden. Eerst op de Zilvervakschool, daarna bij de heer At Brandenburg.
Anna is erg geboeid door kerkelijk zilver en wil heel graag haar geloof tot uitdrukking brengen in de voorwerpen die zij maakt.
‘De Kus’ is voortgekomen uit de jaaropdracht van de cursus die Anna op dit moment volgt bij de heer At Brandenburg.
Na de wedstrijd op 21 mei zal de monstrans in gebruik genomen worden door de zusters van Maria Stella Matutina. Dit is hoogstwaarschijnlijk de enige keer dat de monstrans wordt tentoongesteld.

Ter begeleiding van de monstrans is er een film gemaakt. Hierop is het hele proces van maken te zien en kunt u zien hoe hij gebruikt wordt. Nieuwsgierig geworden? Dan kunt u via deze link het filmpje bekijken.
U bent natuurlijk ook van harte uitgenodigd om ‘De Kus’ op 2e Pinksterdag te gaan bekijken. U kunt dan ook als u wilt uw stem uitbrengen! Vergeet u dan niet ook even langs de St Bartholomeusparochie te gaan (Wal 61, 2871 BC  Schoonhoven). Daar wordt ook kerkelijk zilver tentoongesteld.

scroll back to top