Geloofsverdieping kruiswegstaties

Op dinsdag 27 februari om 20.00 uur in de Titus Brandsma Gedachteniskapel (Nolensweg 8 te Dordrecht) komt pastoor Charles Duynstee spreken over de in Rotterdam geboren kunstschilder Aad de Haas (1920-1972). Het werk van Aad de Haas werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter als “entartet” (ontaard) bestempeld. Als gevolg daarvan heeft hij enige tijd gevangen gezeten. Na zijn vrijlating in 1944 dook hij onder in Zuid-Limburg, dat kort daarna werd bevrijd. In Zuid-Limburg leerde hij pater Gerard Mathot kennen, die zelf een beeldend kunstenaar was. 

Aad de HaasMet de hulp van pater Mathot kreeg De Haas in 1946 de opdracht om voor het pittoreske Sint Cunibertuskerkje te Wahlwiller (nabij Wittem) de kruiswegstaties te schilderen. Deze kruiswegstaties bleken zeer omstreden! Op last van Rome moesten de staties uit de kerk worden verwijderd. Het is te danken aan wijlen bisschop Jo Gijsen van Roermond dat De Haas in 1981 postuum werd gerehabiliteerd. Zijn kruiswegstaties werden in het kerkje terug gehangen, waar ze tot op vandaag te bewonderen zijn (zie foto van de dertiende statie: de kruisafname). 

Pastoor Duynstee is een kenner van het werk van De Haas. Hij neemt ons mee in de bijzondere verbeelding van deze kunstenaar en toont ons hoe De Haas op een wel zeer bijzondere visuele wijze uitdrukking gaf aan de lijdensweg van onze Heer. U bent van harte welkom. Aanmelden is niet nodig. 

scroll back to top