Franciscus en Clara in Dordrecht

Folder 4 november FB Pagina 1Folder 4 november FB Pagina 2

Franciscus, waarom loopt iedereen achter jou aan? Hoe komt dat toch?
Je bent niet groot van stuk; je bent niet mooi en je bent niet geleerd.
Toch loopt heel de wereld achter je aan.
Hoe krijg je dat voor elkaar?…..Franciscus van Assisi

Franciscus van AssisiDat vraagt Broeder Masseo, een van zijn eerste mannen die met Franciscus meetrekt. Op zwerftocht door Italië, in de dertiende eeuw. Dat vragen mensen van vandaag! Waarom voelen zoveel mensen zich aangetrokken door die kleine arme man uit Assisi? Wat heeft hij waardoor bij zoveel mensen een tere snaar wordt geraakt? We gaan op zoek naar een antwoord.

 In de dertiende eeuw resideerden de pausen in het Palazzo del Laterano, op vijf kilometer van het Sint Pietersplein. Daar ontmoetten in 1209 twee tegenpolen elkaar: de paus, de machtigste man van Europa, die leefde in grote weelde, en een magere, onbeduidende man, in vuile, grof bijeen gelapte poncho. Opgegroeid als rijke koopmanszoon had hij niet lang daarvoor afscheid genomen van zijn luxe leventje om zijn heil te zoeken in bezit-loosheid en het bijeenbedelen van zijn eten. Elke rooms-katholieke orde had en regelement, oftewel ‘regel’, waarin gedetailleerd vastlag waar de orde voor stond, hoe deze georganiseerd was en welke leefwijze werd beoefend. Die regel moest paus Innocentius goed keuren. Maar waar Franciscus mee kwam was rijkelijk vaag: veel verwijzingen naar het evangelie en een verwoording van het armoede-ideaal. Meer niet. Innocentius ging wel akkoord met Franciscus’ regel, maar bevestigde dat niet op schrift. Toen Franciscus vertrok, had hij wel een orde, maar niet officieel.    


BottenHij werd in 1182 geboren in Assisi, een plaatsje in de Italiaanse landstreek Umbrië, als zoon van de rijke lakenkoopman Pietro Bernardone. Eigenlijk heette hij Giovanni. Maar omdat vader graag pronkte met zijn successen en op het moment van Giovanni's geboorte in Frankrijk verbleef, noemde hij zijn zoon sindsdien Francesco, 'Fransmannetje'. De jongen kreeg de opvoeding die bij zijn status paste. Het maakte hem tot een zelfverzekerde jongeman, vriendelijk in de omgang, vrolijk, in alle takken van sport de beste, gezien bij de meisjes en vrijgevig met geld. Hij droomde ervan ridder te worden. Een ideaalbeeld dat hij na een traumatische oorlogservaring vaarwel had gezegd. Nu identificeerde hij zich met een wel heel ander fenomeen. De gek of de nar- dat was iemand die buiten de geordende maatschappij stond en niet gebonden was aan de heersende normen. Maar als nar als leider van een beweging? Daar wrong het, hoewel Franciscus zelf geen tegenstelling zag.
Het was zijn wens dat alle minderbroeders zijn voorbeeld zouden volgen, dat ze allemaal als goddelijke gekken op pad zouden gaan om Europa wakker te schudden. Hij stierf op 3 oktober 1226, vierenveertig jaar oud. Binnen anderhalf jaar werd hij heilig verklaard. 

Wat velen niet weten, is dat in hartje stad in de jaren ’80 van de 20e eeuw, een kerkhof uit de middeleeuwen is opgegraven. Midden in de stad nog wel, op het voormalig Buytink-terrein, gelegen op de hoek Voorstraat- Visstraat. 

Je realiseert het vast niet als je bij Xenos of de Big-Bazar je boodschappen doet. Maar op deze plek stond in de middeleeuwen een minderbroederklooster met een kerk die groter was dan de Augustijnenkerk. Hier werden tussen 1248 en 1572, welgestelde Dordtenaren begraven, soms in beschilderde grafkelders. Rond 1576 werd de kerk verkocht en waarschijnlijk vóór 1578 afgebroken. Minderbroederkerken waren gewilde plekken om begraven te worden. Maar waarom die voorkeur voor een klooster van bedelmonniken? Om na de dood iets van de nederigheid op jezelf af te laten stralen?

 

 

 

scroll back to top