Nieuws

Geloofsverdieping Dr. Ruud Gouw

Dit jaar wordt herdacht dat 400 jaar geleden de Synode van Dordrecht werd geopend. Deze kerkvergadering werd op last van de Staten-Generaal samengeroepen om een einde te maken aan de controverse tussen de remonstranten en de contra-remonstranten, een controverse die ook voor maatschappelijke onrust zorgde. Eén en ander had te maken met de predestinatieleer, die zegt dat God reeds bij voorbaat heeft besloten wie voor het eeuwig heil is bestemd en wie niet. Hierbij beroept men zich op de apostel Paulus, in bijzonder op diens Romeinenbrief. 

Pastoor Dr. Ruud Gouw is nieuwtestamenticus met specialisatie Paulus. Aan hem leggen wij de vraag voor welke ideeën Paulus heeft over predestinatie en in hoeverre wij daaraan conclusies kunnen verbinden wat betreft onze voorbestemming. 

Deze vindt plaats op dinsdag 20 maart om 20.00 uur in de Titus Brandsma Gedachteniskapel, Nolensweg 8 te Dordrecht.

U bent voor deze avond van harte uitgenodigd. De toegang is vrij en aanmelden is niet nodig.

scroll back to top

Orgaandonatie: ja of nee?

 Volgens de Wet op de orgaandonatie uit 1996 mogen de organen van een overledene in principe alleen uit zijn lichaam worden verwijderd voor transplantatiedoeleinden, wanneer hij daar bij leven toestemming voor heeft gegeven en zich als donor heeft laten registreren. Dit zogeheten ‘toestemmingssysteem’ heeft echter in ons land een teleurstellend aantal donororganen opgeleverd afkomstig van overledenen. In sommige landen bleek het aantal beschikbare donororganen te stijgen na invoering van het ‘geen-bezwaar-systeem’, tegenwoordig Automatisch Donor Registratie Systeem genoemd: dit houdt in dat iedereen na overlijden als orgaandonor wordt beschouwd, wanneer hij bij leven daartegen geen bezwaar heeft gemaakt en dat heeft laten registreren. 

scroll back to top

Lees meer...

Opgravingen voormalig klooster

Opgravingen voormalig klooster

scroll back to top

Mededelingen 11 maart 2018

 • Gedurende de Vastentijd is er elk weekend een extra collecte voor de Vastenactie. De opbrengst is dit jaar bestemd voor het HID-project in Zambia (zie blz. 12 en 13 van parochiemagaZIN SoloDios).
 • Op vrijdagavond 16 maart is er een vastenactieavond in de Verrezen Christuskerk (Nolensweg 8, Dordrecht) met o.a. een bezinningsmoment en een vastenmaaltijd, presentatie van het vastenactieproject, een loterij en natuurlijk zang en muziek. De opbrengst van de avond komt geheel ten goede aan het Vastenproject. De inloop is vanaf van 17.30 uur, om 18.00 uur start het programma. I.v.m. de catering graag vooraf aanmelden via 078-631 54 25 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
 • Vandaag (zondag 11 maart) is het de laatste zondag dat u paaseitjes kunt bestellen. De opbrengst is bestemd voor het Vastenactieproject in Zambia. De eitjes kosten € 2,75 per zakje van 200 gram en worden op Palmpasen afgeleverd in uw kerk.
scroll back to top

Help de armste gezinnen in Mbala, Zambia

Vastenaktie logo

Om u een beetje tijdens de vastenperiode een indruk te geven van de doel van deze actie, het volgende filmpje.

 

Namens de MOV groepen hartelijk dank voor uw bijdrage.

scroll back to top

Mededelingen 4 maart 2018

 • Gedurende de Vastentijd is er elk weekend een extra collecte voor de Vastenactie. De opbrengst is dit jaar bestemd voor het HID-project in Zambia (zie blz. 12 en 13 van parochiemagaZIN SoloDios). Ook kunnen in dit kader nog tot 12 maart paaseitjes besteld worden bij de MOV-leden of via de intekenlijsten achterin de kerk.
 • Vrijdag 9 maart organiseert MOV in het kader van de Vastentijd een sobere maaltijd in de H.Nicolaaskerk (Weteringsingel 48b, Hendrik-Ido-Ambacht). Aanvang 18.30 uur. Kosten € 7,50. Inschrijven via lijsten achterin de kerk of via de MOV-leden.
 • Komende vrijdag (9 maart) bent u vanaf half 10 in de ochtend tot aan 12 uur in de avond welkom in De Verrezen Christuskerk in Dordrecht. Aanbevolen door zowel paus Franciscus als onze bisschop Van den Hende, organiseren we dan namelijk de "24 uur voor de Heer". Deze marathon van stilte en gebed vindt ook in onze parochie plaats. Zowel in het kader van het Jaar van Gebed als in het kader van de Veertigdagentijd.
  De dag begint om 9.30 uur met een eucharistieviering. Daarna zal het Allerheiligste worden uitgestald en is er - geleid door de zusters - aanbidding tot aan middernacht.
  U kunt de hele dag aansluiten. U kunt ook komen en gaan wanneer u wilt. Komende vrijdag 9 maart bent u dus van harte welkom in de kerk van De Verrezen Christus, voor de '24 uur voor de Heer".
 • Op vrijdagavond 16 maart is er een vastenactieavond in de Verrezen Christuskerk (Nolensweg 8, Dordrecht) met o.a. een bezinningsmoment en een vastenmaaltijd, presentatie van het vastenactieproject, een loterij en natuurlijk zang en muziek. De opbrengst van de avond komt geheel ten goede aan het Vastenproject. De inloop is vanaf van 17.30 uur, om 18.00 uur start het programma. I.v.m. de catering graag vooraf aanmelden via 078-631 54 25 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
scroll back to top

Vastenactie activiteiten 2018

 Vastenaktie logo

Help de armste gezinnen in Mbala, Zambia

Zambia

In het uiterste noorden van Zambia heeft de hiv-epidemie ongenadig toegeslagen. Talloze mensen raakten geïnfecteerd, werden ziek en overleden. Kinderen werden wees. De zusters van de Heilige Harten helpen de allerarmste families weer op eigen benen te staan. Steun dit Vastenaktieproject via de collectes in de kerken, uw aanwezigheid tijdens één van de activiteiten of de aankoop van paaseitjes. Van harte aanbevolen!

Paaseitjes voor de Vastenaktie

paaseitjesIn de gehele parochie worden paaseitjes verkocht in zakjes van 200 gram, de opbrengst is voor het Vastenaktieproject in Zambia. 
De zakjes bevatten een mix van diverse smaken: melk, wit, puur en praline.zakje paaseitjes
De eitjes zijn UTZ Certified en van uitstekende kwaliteit.
Prijs: € 2,75 per zakje - 2 zakjes voor € 5,00
Bestellen kan bij de MOV-leden na afloop van de viering, de levering is op palmzondag in de kerk.

                             logo parochie

Alle Vastenaktie activiteiten binnen de Theresia van Avila-parochie:

Zondag 18 februari: MOV-Vastenaktie themaviering in alle kerken.

Zondag 4 maart: na afloop van de viering van 9.30 uur voorjaarsmarkt in de Antoniuskerk met verkoop van eigen gebakken lekkers bij de koffie en leuke voorjaarsartikelen.

Zondag 4 maart: Vastenmorgen in Sliedrecht start vanaf 8.00 uur met een Fair Trade ontbijt en ‘’inspiratie’’. Na de viering van 9.30 uur een keuzeprogramma:
Creatief : samen een decoratief object maken voor in de kerken.
Wandelen: samen ‘’pelgrimeren’’ naar de kerk in Papendrecht en daar aansluiten bij het slotlied. Opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vrijdag 9 maart: Sobere maaltijd in de Nicolaaskerk. Aanvang 18.30 uur. 
Kosten € 7,50. Inschrijven via lijsten achter in de kerk of via de MOV-leden.

Vrijdagavond 16 maart: actieavond van 17.30 tot 21.00 uur in de Verrezen Christus met o.a. een bezinningsmoment en een vastenmaaltijd, presentatie van het project, een loterij en natuurlijk zang en muziek. I.v.m. de catering graag vooraf aanmelden via 078-631 54 25, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via de intekenlijst achterin uw eigen kerk.

Palmzondag 25 maart: Vastenmarkt in de Heilig Hart kerk. Na de viering van 11.30 uur is er een gezellig  samenzijn met koffie, cake, soep en lekkere hapjes. Rommelkraam, kaartverkoop en een loterij met hoofdprijs Nespresso piccolo en diverse andere leuke prijzen. 

Palmzondag 25 maart: na afloop van de viering van 11.30 uur paasmarkt in de Verrezen Christuskerk met verkoop van o.a. Indische lekkernijen, bloemstukjes en leuke artikelen.

scroll back to top

Mededelingen 24/25 februari 2018

 • Gedurende de Vastentijd is er elk weekend een extra collecte voor de Vastenactie. De opbrengst is dit jaar bestemd voor het HID-project in Zambia (zie blz. 12 en 13 van parochiemagaZIN SoloDios).
 • Dinsdag 27 februari is er een avond geloofsverdieping. Pastoor Charles Duynstee komt spreken over de kunstschilder Aad de Haas. Hij neemt ons mee in de bijzondere verbeelding van deze kunstenaar en hoe deze op bijzondere wijze uitdrukking gaf aan de Lijdensweg van onze Heer. Aanvang: 20.00 uur. Locatie: Gedachteniskapel Titus Brandsma, Nolensweg 10, Dordrecht.
 • Volgende week (4 maart) is het de eerste zondag van de maand. Tijdens de collecte zullen we opnieuw de voedselmanden naar voren dragen. Neemt u volgende week ook iets extra's mee naar de kerk: houdbare producten ter aanvulling voor mensen die het minder hebben! De mand staat bij de ingang van de kerk.
scroll back to top

Geloofsverdieping kruiswegstaties

Op dinsdag 27 februari om 20.00 uur in de Titus Brandsma Gedachteniskapel (Nolensweg 8 te Dordrecht) komt pastoor Charles Duynstee spreken over de in Rotterdam geboren kunstschilder Aad de Haas (1920-1972). Het werk van Aad de Haas werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter als “entartet” (ontaard) bestempeld. Als gevolg daarvan heeft hij enige tijd gevangen gezeten. Na zijn vrijlating in 1944 dook hij onder in Zuid-Limburg, dat kort daarna werd bevrijd. In Zuid-Limburg leerde hij pater Gerard Mathot kennen, die zelf een beeldend kunstenaar was. 

Aad de HaasMet de hulp van pater Mathot kreeg De Haas in 1946 de opdracht om voor het pittoreske Sint Cunibertuskerkje te Wahlwiller (nabij Wittem) de kruiswegstaties te schilderen. Deze kruiswegstaties bleken zeer omstreden! Op last van Rome moesten de staties uit de kerk worden verwijderd. Het is te danken aan wijlen bisschop Jo Gijsen van Roermond dat De Haas in 1981 postuum werd gerehabiliteerd. Zijn kruiswegstaties werden in het kerkje terug gehangen, waar ze tot op vandaag te bewonderen zijn (zie foto van de dertiende statie: de kruisafname). 

Pastoor Duynstee is een kenner van het werk van De Haas. Hij neemt ons mee in de bijzondere verbeelding van deze kunstenaar en toont ons hoe De Haas op een wel zeer bijzondere visuele wijze uitdrukking gaf aan de lijdensweg van onze Heer. U bent van harte welkom. Aanmelden is niet nodig. 

scroll back to top

Kinderkoor De Kerkuiltjes 25 jaar!

Help ons om iedereen te vinden en wees er bij!Kerkuiltjes logo 25jaar

In mei 1993 zijn we gestart met de eerste communieviering. Xandra als dirigent en Joan en Martin voor de muziek.

Daarna werd De Hoeksteen onze vaste stek voor de repetities. Hier waren ook voor de zondagse kindervieringen, zongen we een cassettebandje vol en maakte een CD. Daarnaast de locatie voor Sinterklaasfeest en de bingo om wat geld in te zamelen voor het kamp.

Inmiddels zijn we 25 jaar verder. Een jubileum! Dit willen we natuurlijk herdenken en vieren.

scroll back to top

Lees meer...

feed-image RSS feed