Antonius: Onze Vriend St. Antonius

Wist u dat?

Naast het Parochienieuws er ook een godsdienstig tijdschrift: -Onze Vriend St. Antonius- bestaat?

Het boekje bestaat al ruim 100 jaar, we zijn in onze 113de jaargang. In 1913 is het vanuit Belgie naar Dordrecht gekomen en dankzij dit tijdschrift is een groot deel van de Antoniuskerk aan de Burg. de Raadtsingel bekostigd. Het was bedoeld als -Missie-eiland- , dat wil zeggen dat wat er buiten de contributie binnenkwam daarvan ook kerken in de omgeving gebouwd konden worden. Denk maar aan Papendrecht, Alblasserdam, Sliedrecht. Het -Groene Boekje-, zoals het door onze leden genoemd wordt, heeft een verscheidenheid aan inhoud.

In de Eeuwige Memorie kan men als levende ingeschreven worden en bij sterven gaat die persoon dan over naar het overleden bestand. 2x Per week worden voor beide een intentie gelezen ter hunner gedachtenis.We kennen een Bijbels thema en nog veel meer.

Ieder jaar wordt op de sterfdag van de H. Antonius, 13 juni, een Antoniusdag gehouden. Van over het hele land komen we samen om een H. Mis en een Lof te vieren, een speciaal thema wordt besproken en tussendoor ontmoeten we elkaar met koffie en een broodje. Meestal wordt op deze dag ook de actie van dat jaar besproken. De actie is het ene jaar voor een project in het buitenland, bijv. de Filippijnen en het andere jaar voor iets wat nodig is in onze eigen kerk. We kunnen de dag altijd geslaagd noemen!

Misschien wordt u nieuwsgierig?Veel vrijwilligers hebben al aan de uitgave van het boekje meegeholpen. Vroeger moesten alle adressen hier aan met de hand geschreven worden, gelukkig hebben we hiervoor tegenwoordig een computerprogramma. Toch moeten de adresstickers, 10 x per jaar, op de wikkels of enveloppen geplakt worden, soms een hele klus, maar een aantal vrijwilligers doen hier nog steeds aan mee!Wist u dat het boekje van Onze Vriend in binnen- en buitenland gelezen wordt door jong en oud. Er zijn wel families waarbij het boekje van ouders op kinderen overgaat. Maar helaas zijn er de laatste jaren heel wat Vrienden weggevallen door overlijden. Bent u nog steeds nieuwsgierig?

U kunt zich aanmelden, telefonisch op woensdagochtend van 9 tot 11 uur op 078 6136390 of u kunt dat per brief doen, waarbij we wel graag van u willen weten: Naam, adres, postcode, plaats en bank/girorekening.

Graag zien we aanmeldingen tegemoet!

F.J.M. Pennings- van der Lee

secr. Antoniusboekje

scroll back to top